نامزدها:
آسفالتیها/ نویسنده: تاد استراسر/ مترجم:ناصر زاهدی/ ناشر: افق
شهری که راه افتاد/ نویسنده: کبری بابایی/ تصویرگر: محیا طلوع کیان/ ناشر: چکه
یعقوب را دوست داشتم/ نویسنده: کاترین پترسون/ مترجم: بیتا ابراهیمی/ ناشر: پیدایش
سهگانه پتشخوارگر/ نویسنده: آرمان آرین/ ناشر: افق
خوابی پر از گوسفند/ نویسنده و تصویرگر: پژمان رحیمیزاده/ نشر طوطی
همایش پرندگان/ نویسنده و تصویرگر: پیتر سیس/ مترجم: زهره قایینی/ ناشر: موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات
مجموعه بازی با ابزارهای ساده(سنگ/طناب/ چوب)/ نویسنده: معصومه پورطاهریان/ ناشر: شهر قلم
کودک باتلاق/ نویسنده: شبون داد/ مترجم: بیتا ابراهیمی/ ناشر: پیدایش
آتشخوارها/ نویسنده: دیوید آلموند/ مترجم: رویا زندهبودی/ ناشر: هوپا
پرواز/ نویسنده: احمدرضا احمدی/ تصویرگر: راشین خیریه/ ناشر: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانا
برگزیدهها:
نشان طلایی و جایزه نقدی شبون داد برای کتاب کودک باتلاق
لوح تقدیر بیتا ابراهیمی برای ترجمهٔ کتاب کودک باتلاق
نشان نقرهای معصومه پورطاهریان برای کتاب بازی با ابزارهای ساده
نشان ویژه:
بهروز غریبپور
گلی امامی
گروه داوری:
معصومه انصاریان، محمود برآبادی، جعفر توزندهجانی، شکوه حاجینصرالله، مینا حدادیان، شیوا حریری، شادی خوشکار، فاطمه زمانی، علیاصغر سیدآبادی، گیسو فغفوری، حدیث لزرغلامی، نلی محجوب، مریم محمدخانی، فرمهر منجزی، رؤیا میرغیاثی
بیانیهی گروه داوری:
گروه داوری لاکپشت پرنده در حالی قدم در ششمین سال فعالیت خود می گذارد که داوری سالی متوسط را به پایان برده است، سالی که کمتر کتاب هیجان انگیزی برای کودکان و نوجوان منتشر شد، سالی که تالیف نسبت به سال گذشتهاش که شعلههای امید را در دلمان روشن میکرد، کمرمقتر ظاهر شد، سالی که سال ترجمه بود، سال انبوه ترجمهها از کتابهای شبیه به هم، با ترجمههای ضعیف و دم دستی، سالی که اگر برخی اتفاقهای خوشآیند نبود، سال ناامیدی بود، اما در میانه همین ناامیدیها، روزنههای نور را هم میشد دید. کودکان و نوجوانان در شهرها و روستاهای دور کتابهای کودکان را بیشتر از سالهای پیش خواندند. نام نویسنده ایرانی در میان نامزدهای جایزهای معتبر و جهانی نشست و وزیر آموزش و پرورش با صدور بخشنامهای تکلیف نوروزی برای دانشآموزان را ممنوع کرد و مهمتر از آن خواندن و نوشتن کتاب و قصه را جایگزین آن کرد.
گروه داوری لاکپشت پرنده از کسانی که باعث گشودن چنین روزنههایی شدهاند سپاسگزار است، اما با ارجاع به تجربههای پیشین نگرانیهایی هم دارد. ما داوران لاکپشت پرنده امیدواریم که این ایده خوب با اجرای بد، ناکام نماند. امیدواریم که حق کودکان ودانشآموزان در انتخاب کتاب برای خواندن به رسمیت شناخته شود و امیدواریم لذت خواندن و کیفیت ادبی کتابها مهمترین معیار در انتخاب کتابها باشد.
پیشنهاد گروه داوری لاکپشت پرنده، پرهیز ازاکتفا به انتخابهای دولتی و فراهم کردن زمینه حضور دانشآموزان کتابفروشیها و کتابخانهها و بهرهگیری از کتابهای برگزیده جوایز و فهرستهایی مانند لاکپشت پرنده است.
گروه داوری لاکپشت پرنده در آستانه سال نو خانوادهها را به خواندن با کودکان دعوت میکند. خواندن با کودکان یکی از فعالیتهای فرهنگی است که تاثیر عاطفی آن نیز شگفتانگیز است. از خانوادهها دعوت میکنیم که برای خواندن با کودکان منتظر فهرستهای آموزش و پرورش و نهادهای دولتی نباشند و از همین امشب و با فهرست کتابهای برگزیده لاکپشت پرنده شروع کنند!
در پایان توجه خانوادهها، کتابداران، آموزگاران و دستاندرکاران امور فرهنگی کودکان و نوجوانان را به نکاتی درباره فهرست لاکپشت پرنده جلب میکنیم:
۱- گروه داوری لاکپشت پرنده در تدوین فهرستهای فصلی و انتخاب کتابهای شایسته دریافت نشان نقرهای و طلایی بر معیارهایی شفاف و اعلام شده اتکا دارد که هر فصل در مجله پژوهشنامه ادبیات کودک و نوجوان منتشر میشود و در شبکههای اجتماعی لاکپشت پرنده نیز در دسترس است.
۲. برای رعایت بیطرفی و عدالت کتابهای داوران، جداگانه و توسط گروهی که در آن فصل کتاب نداشته باشند، داوری میشود.
۳.کتابهای داوران تنها تا مرحله راهیابی به فهرست ارزیابی میشوند و در رقابت برای دریافت نشان قرار نمیگیرند.
۴. آن دسته از داورانی که با موسسات نشر همکاری داشته باشند، حق اطهار نظر و حق رای درباره کتابهای آن موسسه را ندارند.
۵. در داوری کتابهای ششمین دورهی لاکپشت پرنده، مجموعه کتاب پتش خوارگر به خاطر اهمیت در فهرست ۱۰ نامزد دریافت نشانهای لاکپشت پرنده قرار گرفت، اما به دلیل اینکه هنوز انتشار مجلدات بعدی آن ادامه دارد، داوری آن برای دریافت نشان طلا یا نقره به انتشار دوره کامل آن موکول شد.
با آرزوی روزهای بهتر برای کودکان و نوجوانان ایران
گروه داوری لاکپشت پرنده
اسفند ۱۳۹۶